Jak dobierać kieliszki do szampana?
Tradycyjnie przyjęło się, iż podczas świętowania sukcesów lub radosnych okoliczności, wymaga się uraczenia uczestników w wydarzeniu czymś specjalnym – przy czym najczęściej wybór pada na szampana. Aby zaproszone osoby mogły w pełni docenić zaserwowany trunek, należy w tym celu sięgnąć po odpowiednie kieliszki do szampana.
Dlaczego dobór odpowiednich kieliszków do szampana jest tak ważny?
Chcąc udzielić pełnej odpowiedzi na to pytanie, warto sięgnąć do źródeł i zapoznać się z interesującymi faktami związanymi z procesem produkcji szampana, a także z jego historią. Informacje te przygotowane zostały dla Państwa przez firmę Tavola Decor – pracownię rękodzielniczą zajmującą się dekorowaniem szkła i oferującą, między innymi, unikalne oraz niebanalne kieliszki do szampana.
Le vin du diable
Najstarsze, zarejestrowane wzmianki o tym, pochodzącym z regionu Szampanii we Francji, wyjątkowym rodzaju musującego wina, dotyczą Blanquette de Limoux, wytwarzanego już wiele wieków temu przez benedyktynów. Sekretem specyficznych właściwości było butelkowanie – przeprowadzane jeszcze przed zakończeniem wstępnej fermentacji, co sprawiało, że napój naturalnie nasycał się bąbelkami. Z czasem, zaczęto do gotowego wina dodawać cukier, doprowadzający do drugiej fermentacji, a także wynaleziono rozwiązania umożliwiające wytwarzanie mocniejszych, szklanych butelek, które były na tyle trwałe, aby znieść ciśnienie wewnętrzne, napierające na ścianki.
Mimo to do wina musującego tego typu przylgnęła wtedy nazwa le vin du diable, czyli diabelskie wino – biorąca się oczywiście z faktu, iż butelki bardzo często pękały w piwnicach, a korki wystrzeliwały pod naporem ciśnienia. Z biegiem czasu, doceniono jednak tę cechę i okazjonalny kieliszek szampana stał się synonimem luksusu.
Méthode Champenoise
Obecnie, tradycyjna metoda produkcji szampana opiera się na dwóch etapach fermentacji (przy czym drugi odbywa się już w butelce), a także na odpowiednio długim leżakowaniu. Poszczególne winnice i domy, zajmujące się wytwarzaniem tego napoju, posiadają swoje własne, tajne receptury, umożliwiającej uzyskanie napoju z pożądaną ilością bąbelków.
Jak odkorkować butelkę?
Nie można się nie zgodzić, iż właściwy sposób podania oraz odpowiednia czarka mają ogromne znaczenie w tym przypadku. Priorytetem jest tutaj również właściwe postępowanie podczas odkorkowywania, które pozwoli ograniczyć utratę gazu z szampana do minimum.
Aby odkorkować butelkę, najlepiej jest trzymać ją w jednej ręce i obracać, aż korek znajdujący się w drugiej dłoni całkowicie nie zostanie wykręcony. Szybkie wyciągnięcie sprawi, że korek wystrzeli i duża ilość gazu ulotni się. W wyjątkowych okolicznościach sięga się też po szablę i strąca korek lub całą szyjkę.
Kieliszki do szampana
Kształt kieliszków, rekomendowany obecnie przez fachowców, to tak zwany flet lub tulipan. Czarka powinna być podłużna i wąska. Ważna jest też odpowiedniej długości nóżka, na której znajduje się czarka. Schłodzony napój (7 – 9 °C) nalewamy do kieliszka, przechylając go odrobinę pod kątem, aby szampan spływał delikatnie po ściance. Dzięki temu szampan:
- nie utleni się za szybko, ze względu na wąską i wysoką czarkę,
- z napoju nie ulotni się zbyt wiele gazu podczas podawania oraz degustacji,
- pożądana temperatura zostanie zachowana (kieliszek trzymamy wyłącznie za nóżkę, w lewej ręce),
- zachowa wszystkie swoje walory smakowe.
Kieliszki do trunków musujących powinny być wykonane z wysokiej jakości, cienkiego szkła, co pozwoli na pełne wydobycie walorów smakowych szampana. Dodatkowo, decydując się na modele z naszych kolekcji, na których zewnętrznych ściankach znajdują się prowadzone ręką doświadczonego rękodzielnika subtelne złocenia, a także wytrawiane lub grawerowane motywy, mają Państwo możliwość pełnego podziwiania przesuwających się po ściankach bąbelków gazu.
Można oczywiście zdecydować się na kieliszki ze szkła czystego, jednak wybranie tych z dekorem wywrze zdecydowanie pozytywne wrażenie wśród osób, które poczęstujemy tym właśnie trunkiem.
-
Adagio Gold
-
Adagio Platinum
-
Ambasador
-
Ambasador Platin
-
Angel Red
-
Barcelona
-
Baron
-
Bejrut
-
Bejrut Violet
-
Bergamo
-
Calabri
-
Charme
-
Chicago
-
Chicago Gold
-
Chile
-
Como
-
Diamant
-
Dubai
-
Dublin
-
Elysee
-
Elysee Color
-
Emma
-
Evita Gold
-
Evita Platin
-
Faro Gold
-
Faro Gold Optic
-
Faro Platin Optic
-
Faro Platinum
-
Firenze
-
Garden
-
Genua
-
Gloria
-
Greyland
-
Helsinki
-
Houston
-
Jesolo
-
Jesolo Gold
-
Linea Gold
-
LORD
-
Luxemburg
-
Luxemburg Platinum
-
Lyon
-
Marble Gold
-
MARIGOLD
-
MELODY
-
New York
-
New York Silver
-
Palermo
-
Panama
-
Panama Platin
-
Parma
-
Pekin
-
Praga
-
Rain Gold
-
Rain Platin
-
Rainbow
-
Roma
-
Rose
-
Roseberry Home
-
Royal
-
Satin Gold
-
Satin Platin
-
Siena
-
Sofia
-
Spring
-
Tara
-
Tina
-
Tokio
-
Tunis
-
Venezia
-
Verona
-
Versal
-
Volga Gold